Tolvnitton Förlag

Tolvnitton Förlag

Missa inte att vara med i världens sista diktsamling!

nyhetsflödePosted by tolvnitton förlag Tue, October 09, 2012 19:58:31

Den 21 december 2012 tar världen slut.

Åtminstone om man får tro vissa tolkningar av att mayakalendern har sitt slutdatum 13.0.0.0.0, slutet på den 13 baktunen, vilket motsvara vårt vintersolstånd, dagen då mörkret är som störst.

Det finns de som tolkar detta som att jordens invånare kommer att genomgå en stor andlig förändring, att detta är början på en apokalyps, både i den mer kristna bemärkelsen, en uppenbarelse eller i den mer moderna betydelsen; mänsklighetens undergång och världens slut. Vissa menar att det kanske bara en ny tidsålder.

Men poeter.se tänker inte chansa, utan bjuder in att medverka i världens sista diktsamling.


Läs mer här-->

  • Comments(0)//blogg.tolvnitton.se/#post19

181 dikter överlämnade till Tomas Tranströmer!

nyhetsflödePosted by tolvnitton förlag Wed, March 07, 2012 10:11:05


Den första soliga vårdagen, måndagen den 5 mars 2012, promenerar poeter.se upp för backen till Stigbergsgatan, för att få överlämna vår hyllningsantologi till nobelpristagaren och poeten Tomas Tranströmer. Huset är ganska oansenligt men läget otroligt och inloppet till Stockholm glittrar i bakgrunden. Förväntningarna kan inte vara större när Monika Tranströmer öppnar och hälsar oss välkomna in.

Vi blir inbjudna att sitta ner i vardagsrummet tillsammans med Tomas, hans hustru Monika och Nobelattachén Anna från Bonniers Förlag. Bland böcker och en vacker gammal flygel bjuds vi på kaffe och kakor och får berätta om poeter.se, allas vår poesi och vår bok, 181 dikter till Tomas Tranströmer. Vi pratar om att den svenska poesin är större än någonsin trots dess frånvaro i boklådorna och hur glad Tomas är för detta. Vi får veta att Tomas skriver sina dikter för hand och inte förrän de börjar likna ett manus flyttar han över dem till sin skrivmaskin. Han vill veta hur man skriver poesi på nätet, vilka åldrar som finns representerade på poeter.se och hur vi ser på poesins framtid. Monika berättar att när Tranströmer gick på Södra Latins Gymnasium i Stockholm, visade de stora förlagen sig mycket intresserade av unga poeter men så verkar det inte vara längre. Paret hade nyligen två utländska poeter på besök i Sverige som visade sig försörja sig som dörrvakter och så verkar dagens poeter ha det. Anna håller med och vill mer än något lösa gåtan kring hur intresset för poesi kan vara så enormt i Sverige men att det inte syns alls på bokhandlarnas hyllor. Hon berättar vidare att Bonniers känner väl till poeter.se källa av poesi och att de besöker oss med jämna mellanrum. Paret Tranströmer gläds även över att vi har medlemmar från alla nordiska länder och känner sig stolta över vårt gemensamma poesisverige. Solen skiner in i fönstret och stämningen är varm och vänlig.

Tomas avbryter oss och skrattar åt fallskärmhopparen på försättsbladet till antologin. Uppvaknandet är ett fallskärmshopp från drömmen; och precis så känns det att äntligen få överlämna våra dikter till Tomas. Vi får lovord för den berömvärda iden, genomförandet och han vill veta allt om hur den kom till och hur alla poeter hade ställt sig till att vara med. Anna vill ha ett eget exemplar och tycker vi har gjort ett fantastiskt arbete med att få ihop en sådan snygg och sammahållen antologi på en sådan kort tid. Monika fastnar för omslaget, tycker typsnittet är fint och ser fram mot att få läsa alla dikter. Tomas hälsar till alla poeter på poeter.se att han är mycket glad för hyllningen, för boken och för hur levande den svenska poesin faktiskt är.

Efter en timmes samvaro promenerar vi ner mot Fjällgatan och känner oss omåttligt stolta över poeter.se alla poeter, över vår fina antologi och framförallt över äran att personligen fått lämna allas våra dikter till Tomas Tranströmer.

(Artikel och bilder hämtade med tillstånd från poeter.se)

  • Comments(0)//blogg.tolvnitton.se/#post18

Film och samtal på Zita!

nyhetsflödePosted by tolvnitton förlag Thu, August 18, 2011 16:42:24
Barn har rätt kommer under hösten att tillsammans med biografen Zita hålla Film och samtal i ämnet barn har rätt. Du kommer få möjlighet att se ett par väl valda filmer och träffa experter i olika aktuella ämnen för samtal kring hur det ser ut för barn och barns rätt och inte minst hur vi kan alla hjälpas åt att stärka den.

Håll utkik!

  • Comments(0)//blogg.tolvnitton.se/#post13

Bokrelease i Gamla Stan den 4 dec kl 13-16!

nyhetsflödePosted by tolvnitton förlag Fri, December 03, 2010 15:48:24

Julmarknaden på Stortorget i Gamla Stan har mycket gamla traditioner med anor från Gustav Vasa. En välbesökt och populär turistmål med mycket god julstämning och besökare från hela världen. Här finner Du julklappar, cafeer, restauranger och världens smalaste gränder. Precis bakom Stortorget mellan Storkyrkan och det Kungliga Slott ligger Storkyrkans gård, i folkmun kallad Börsparken.

Börsparken Böcker och Poesi 13-16

Den 4:e december mellan kl 13:00 och 16:00 förvandlas Börsparken till poeternas Gamla Stan. Tolvnitton Förlag och Poeter.se har fått den stora äran att få ha bokrelease och poesiuppläsningar i hela Börsparken mitt i Gamla Stans hjärta!

Författarna i boken kommer från landets alla hörs och läser sin poesi för oss. Det kommer även bjudas på en och en annan trubadur, julvisor, pepparkakor och härlig julstämning.

Bokreleasen är öppen för alla så passa på att ta med dig släkt och vänner, arbetskamrater och husdjur, unga och gamla och njut en dag i pittoreska Gamla Stan i poesin tecken. För den frusne har Storkyrkan konsert och Stortorget är fullt av mysiga kafeer och kryp in.

Mäster Olofsgårdens Cafe 16-18

När vi läst och lyssnat på poesi och övertygat alla besökare i Gamla Stan att vår antologi är årets bästa julklapp, blir det samling i värmen på Mäster Olofsgårdens Cafe. Mäster Olofsgården är Gamla Stans Hemgård, mötesplats för kultur och social gemenskap, och de har berett plats för oss poeter i värmen mellan 16-18. Där kan vi ta en kaffe eller en varm soppa, pusta ut lite och hinna byta några ord.

Levande Julkalender 18:15

En av de mest populära julhändelserna i Gamla Stan är den levande Julkalendern. Alla decemberdagar, från 1 december till och med julafton öppnas klockan 18.00 ett luckfönster på någon plats i Gamla stan. Vid varje lucköppning spelas olika musik-, dikt och berättarframträdanden med temat jul, gemenskap och Gamla stan upp av kända och okända artister.

Tolvnitton Förlag rekommenderar stolt alla att komma till den 4:e lucköppningen kl 18:15 vid Storkyrkan där vi kommer finnas med bakom luckan.

Julkalenderns program finner DU här-->

Vi vill rikta ett stort tack till Mäster Olofsgården och Storkyrkan!


Välkommen att fira vår bok med en dag i poesin tecken!

/Anna & Johanna  • Comments(0)//blogg.tolvnitton.se/#post6